Història

Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) van sorgir una sèrie de moviments guerrillers antifascistes de resistència a Espanya, coneguts com a Maquis. El període de màxima activitat guerrillera es va donar entre el 1938 i inicis de la dècada dels 50, però el final no va ser marcat fins les morts a trets de Quico Sabater en el 60, Ramon Vila en el 63, a Catalunya, i José Castro Veiga en el 65, a Galícia. La majoria de guerrilles van tenir el seu origen en el moment de la derrota de la República, en el 1939, amb un considerable nombre de fugitius, que fugien de les represàlies o es negaven a lliurar les armes. De seguida aquests grups van incrementar el seu nombre amb fugitius de les presons i camps de concentració, desertors dels serveis militars franquistes o d’enllaços descoberts. Tots aquests fugitius buscaven refugi en les muntanyes, on poder sobreviure.

El que en un principi va ser una fugida desorganitzada davant el programa radical de persecució i extermini als antifranquistes, va esdevenir una organització guerrillera. A Catalunya van formar-se guerrilles diferents, pel seu origen i caràcter polític, com el Front Nacional de Catalunya, l’Agrupació Guerrillera de Catalunya i els Joves Llibertaris. Les accions d’aquestes guerrilles es basaven en sabotatge a les vies de comunicació, generalment línies ferroviàries, a les centrals i les línies elèctriques o a d’altres punts d’interès estratègic; prenent pobles; realitzant feines propagandístiques i també accions armades contra la Guàrdia Civil, generalment, o contra persones afins al règim feixista. Els maquis es movien principalment per zones muntanyoses, sobretot per zones boscoses i de vegetació densa, i per àrees que poguessin comptar amb la col•laboració.

Llocs dels Maquis al Bages

 1. Gaià: lloc de pas dels grups de guerrillers que es van moure pel Bages i el Berguedà des del final de la Guerra Civil fins a la mort de l’últim maqui, Ramon Vila, l’any 1963.
 2. Navàs: un altre dels pobles de les comarques del Bages i el Berguedà on s’expliquen diferents històries de maquis.
 3. L’Abellar de Baix: un dels masos que Ramon Vila féu servir com a punt de refugi.
 4. L’Abellar de Dalt: alguna vegada, Ramon Vila Capdevila emprà aquesta masia amagatall com a lloc on dormir sense ser “molestat” per la Guàrdia Civil
 5. Pla de Vilamajor: el dia 6 de març de 1961, a 2/4 de dues de la matinada, un home (era Ramon Vila Capdevila?) és enxampat mentre estava robant vi de la masia del General Gros. En descobrir-lo, un veí de la casa començà a colpejar el lladre. Aquest els implorà “no em piqueu” i, de sobte, es girà i disparà mortalment contra el seu agressor.
 6. La Rabeia: el dia 16 de novembre de l’any 1949, a prop de la fàbrica de la Rabeia i del castell de Balsareny (a l’anomenat camí de Sant Antoni), foren assassinats, per la Guàrdia Civil, els germans Miquel i Jaume Guitó Gramunt, masovers de Rocaus (Sallent). El seu “crim” era ser parents del Massana, haver-li donat refugi i haver fet gala, públicament, de ser enemics del règim franquista. Un traginer de Balsareny fou obligat a transportar els cadàvers i, en fer-ho, va reconèixer a un dels morts: “és l’esmolet de Sallent”, va dir. En sentir això, el civil li clavà un mastegot i li digué: “aquí no se conoce a nadie”. El mas Rocaus va ser senyalitzat en una de les Marxes d’Homenatge als Maquis que organitzen el col·lectiu llibertari de la comarca.
 7. Cal Xic: una altra de les masies visitades per maquis.
 8. Puigventós: masia que formava part d’un dels camins que Ramon Vila Capdevila es coneixia molt bé.
 9. Cal Castellà: una altra de les masies situades entre Balsareny, Castellnou de Bages i Súria que el Maroto coneixia prou bé.
 10. Cal Magí: masia situada molt a prop d’on Ramon Vila Capdevila acabà, degut a les bales de la Guàrdia Civil, la seva vida de guerriller.
 11. La Creu o la Creueta del Perelló: la nit del 6 al 7 d’agost de 1963, el “Caracremada” morí molt a prop d’aquesta masia. En veure’l, tres membres de la Guàrdia Civil dispararen contra el seu cos i el llegendari maqui morí dessagnat, allà mateix, aquella nit. En aquell mateix lloc, uns quants anys abans, el dia 22 de febrer de 1945, també foren assassinats per la Guàrdia Civil els masovers de la casa (Domènec Rovira “el Mingo de la Creu” i Ramona Bessa) i dos guerrillers que foren descoberts en aquesta “base”. Al poble de Castellnou hi ha les seves despulles, al cementiri, i un museu local amb una petita referència als maquis i a la seva figura.
 12. Pla de Calaf: en aquest indret proper a Balsareny morí (l’any 1944 o 1945) un maqui degut a les bales que va rebre quan intentava fugir de la Guàrdia Civil.
 13. Balsareny: un altre poble on la memòria dels maquis segueix present. Diferents guerrillers van moure’s pel seu nucli urbà i entorns.
 14. Santa Maria d’Oló: al voltant del poble, l’any 1950, s’escoltaren explosions. Eren els maquis, que volien tombar torres d’electricitat.
 15. L’Estany: el juliol de l’any 1953, quan molts guerrillers ja havien mort o deixat el combat, algun maqui (possiblement Ramon Vila) féu explotar torres d’electricitat properes al poble.
 16. Mas Rojans: una altra masia visitada per maquis i civils.
 17. Colldeforn: l’estiu del 1963, la Guàrdia Civil buscava el “Caracremada” per aquesta zona. I el van trobar: la nit del 6 al 7 d’agost, dispararen contra ell i el mataren a la Creu del Perelló, molt a prop de Colldeforn. Com ho sabien els civils que l’últim maqui passaria per allà, aquell dia i en plena nit? De seguida, la gent dels voltants digué en veu baixa què havia passat “realment”: “el Maroto és mort. L’han matat les caderneres”.
 18. Can Borrell de Coaner: el dia 10 de desembre de 1944, 9 guerrillers foren assassinats en aquesta masia propera a Súria i poc després un més a Sant Mateu de Bages, l’únic maqui identificat. Segons sembla, el sergent que matà a totes aquestes persones, enllestida “la feina”, fatxenda, digué alguna cosa semblant a “jo pelo un tio com qui mata una mosca”. Van ser enterrats a Sant Mateu de Bages. L’any 2007 una associació els va retre homentatge amb la instal·lació d’una placa de
 19. Súria: un altre poble carregat d’històries i llegendes relacionades amb els maquis.
 20. El Graner: al voltant d’aquesta masia, i als entorns de Castellnou de Bages, maquis com Ramon Vila Capdevila hi coneixien diferents masies, fonts i altres punts d’aturada que sovintejaven. Per exemple: la casa de la Garrigota, la capella de Lurdes (com a punt de trobada), les Barracotes, Sus Vells, Sus Nou, l’ermita de Sant Pere del Graner, Espinalt, Tusqués, Puigbò, l’Alzinota, la font de les Índies o la font de la Guixa. Una de les principals “bases” dels maquis en aquesta zona era la casa de Safranasos, on, segons sembla, el matrimoni que hi vivia (i donava ajut als guerrillers) mai fou molestat per la Guàrdia Civil.
 21. El Soler del Far: una altra de les masies properes a Castellnou de Bages que “el Caracremada” visità alguna vegada.
 22. Cellers de la Serra: una altra de les masies que forma part d’un dels territoris del Bages més trepitjat pels maquis: l’espai comprès entre Sallent, Súria i Balsareny, amb les masies i els boscos de Castellnou de Bages com a centre.
 23. Mas Rocaus: casa –avui desapareguda- que estava situada a prop de Sallent. De jove, Marcel.lí Massana hi passà alguna temporada. En aquest mas hi vivien els germans Miquel i Jaume Guitó Gramunt, assassinats per la Guàrdia Civil el mes de novembre de l’any 1949.
 24. Vilafruns: fàbrica ubicada entre Sallent i Balsareny on treballava Jaume Guitó Gramunt, assassinat, juntament amb el seu germà, pels civils (el novembre de 1949) en un punt proper a la Rabeia i al castell de Balsareny.
 25. Sallent: un altre poble “maqui”. Els seus entorns, i la gent que va viure aquells anys, són testimoni de diversos fets relacionats amb la memòria i la història dels maquis.
 26. Molí del Perer: un dia de tardor de l’any 1947, un grup de maquis (eren nou) menjaren en aquesta casa. Els guerrillers pagaren l’àpat amb bitllets de cent (els pagesos del moment no estaven acostumats a veure’n de tan grossos i utilitzar-los els podia fer sospitosos de donar cobertura als maquis) i l’home de la casa féu jurar als seus fills que no dirien mai res a ningú (per no tenir greus problemes amb els civils) d’allò que havia passat aquell dia a casa seva.
 27. El Raurell: el masover de la casa (Joan Rius Crivillés) fou trobat mort (l’abril de 1945, a l’edat de 36 anys), després d’haver patit tortures, a la presó de Moià. Fou detingut per haver acollit maquis.
 28. La Moretona: en aquest punt a mig camí entre Calders i Moià fou detingut, a finals de setembre de l’any 1949, Manuel Sabaté, germà del famós guerriller Quico Sabaté.
 29. Reixac: poc abans de ser detingut (finals de setembre de 1949), Manuel Sabaté (germà de Quico Sabaté) passà per aquesta casa (fugint de la Guàrdia Civil) i hi sol·licità menjar i informació dels camins de la zona.
 30.  Els Casals: un dels guerrillers que formaven part del grup “Talión” era “el Cubano”, dit així perquè havia nascut a l’Habana. Abans de morir (el 21 d’octubre de 1949), l’esmentat guerriller atracà aquest mas proper a Santpedor.
 31. Callús: un altre poble del Bages que queda ben a prop de les diferents masies, camins i espais geogràfics on es concentra la memòria dels maquis a la Catalunya central.
 32. Clot del Fontanet: indret proper a Sant Mateu de Bages on, a finals de l’any 1945, la Guàrdia Civil localitzà tres guerrillers: un va poder escapar i els altres dos foren capturats. Un d’aquests fou assassinat pels civils. De l’altre no se’n va saber mai més res
 33. Castelltallat: a l’entorn del poble i la serra de Castelltallat els maquis també s’hi van moure.
 34. Aguilar de Segarra: als voltants d’Aguilar de Segarra, Ramon Vila efectuà una de les seves accions més habituals: sabotejar torres d’electricitat.
 35. Fonollosa: el juliol de l’any 1962, acompanyat de Pedro Antonio Sánchez, Ramon Vila Capdevila féu explotar tres torres d’alta tensió properes a aquest nucli.
 36. Cal Prim: el 2 d’agost de 1963, pocs dies abans de morir, Ramon Vila elegí tres torres d’electricitat situades a prop d’aquest masia per fer-les volar. Cap a la mitjanit sonaren els espetecs dels explosius, però no va caure cap torre. Molt a prop d’aquesta casa hi ha un planell que els mapes topogràfics recullen avui amb el nom de “pla dels Maquis”. Això és degut a l’enfrontament que va tenir lloc el 7 de setembre de 1945 entre la guàrdia civil i uns maquis del grup “Los feos”, enforntament que es va saldar amb la mort del maqui Gaspar López Jiménez.
 37. Rajadell: un altre poble que patí (com a mínim els anys 1951 i 1961) els explosius col.locats pel “Caracremada” per tal de sabotejar el subministrament d’electricitat. També hi hagué accions contra la via fèrria.
 38. La Mussarra: a finals de setembre de l’any 1949, Ramon Vila i Manuel Sabaté s’acostaren a aquesta masia per tal de trobarhi queviures i refugi. La casa, però, estava encerclada per la Guàrdia Civil. Per salvar-se dels trets dels civils, Vila es llançà a dintre d’un barranc. Es féu mal, però pogué escapolir-se. El lloc on es deixà caure era tan inhòspit que la Guàrdia Civil arribà a especular si el maqui havia mort en aquell intent de fugida.
 39. Casa de les Elies: el dia 23 de juliol de l’any 1951, Ramon Vila passà per aquesta casa i hi demanà menjar. L’endemà, el masover comunicà aquesta visita a la Guàrdia Civil. Aquests feren una batuda a la zona per capturar el maqui, però no el van saber trobar.
 40. Carretera del Pont de Vilomara a Rocafort: el dia 24 de setembre de l’any 1949, tres guerrillers –cansats de caminars’aproparen a aquesta carretera i en veure passar un cotxe se’n van voler apoderar. En aquest vehicle hi viatjava, conduït pel seu xofer, un industrial de Manresa. Després d’estar a punt de ser atropellats, els guerrillers metrallaren el cotxe (ferint una serventa que també hi viatjava) i es quedaren amb 300 pessetes que portava l’empresari.
 41. Cal Flequer: una de les principals “bases” dels maquis a la Catalunya central. El masover d’aquesta casa (Joan “el Llarg”) tenia simpaties pels guerrillers i els obrí les portes quan fou necessari. En aquest mas, a finals de juny de 1949, el grup del Massana segrestà el propietari de la casa (Joan Fontfreda, regidor de l’Ajuntament de Barcelona) i obtingué 100.000 pessetes a canvi de deixar-lo anar.
 42. Cal Casasaies: masia situada entre Mura, Rocafort i el Pont de Vilomara. En aquest indret, el dia 4 de juliol de l’any 1949, Marcel.lí Massana matà un guàrdia civil: mentre aquest civil estava inspeccionant el mas a la recerca de maquis, Massana se li acostà per l’esquena i li digué mans enlaire. El civil, però, es va voler girar per disparar i el guerriller el matà. Després d’aquest fet, Massana va escriure una carta a la vídua i li adjuntà les pertinences del seu marit.
 43. Puigdoura: a principis d’octubre de l’any 1949, després de ser detingut, Manuel Sabaté (germà de Quico Sabaté) acompanyà (obligat) a uns quants civils a aquest punt per mostrar-los un racó on el seu grup de guerrillers hi tenia guardat un bidó ple d’explosius.
 44. Sant Vicenç de Castellet: a l’entorn d’aquest municipi, Ramon Vila féu volar diferents torres d’electricitat a principis dels anys cinquanta.
 45. Cal Vila: un dels guerrillers que formaven part del grup “Talión” era “el Cubano”, dit així perquè havia nascut a l’Habana. Abans de morir (el 21 d’octubre de 1949), l’esmentat guerriller atracà el mas Casals de Santpedor i aquest altre proper a Castellfollit del Boix.

Per a més informació www.territorimaquis.cat